floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Prospero taksonları
Tüm bölgeler


Istranca BölümüÇatalca-Kocaeli BölümüErgene BölümüGüney Marmara BölümüBatı Karadeniz BölümüOrta Karadeniz BölümüDoğu Karadeniz BölümüAsıl Ege Bölümüİç Batı AnadoluYukarı Sakarya BölümüOrta Kızılırmak BölümüYukarı Kızılırmak BölümüKonya BölümüYukarı Fırat BölümüErzurum - Kars BölümüYukarı Murat-Van BölümüHakkari BölümüAntalya BölümüAdana BölümüOrta Fırat BölümüDicle Bölümü
Familya: Asparagaceae
Cins adı: Prospero
Türkiye´de toplam 3 tür doğal yayılış göstermektedir. Yayılış bölgesini daraltmak için haritada ilgili altbölgeye tıklayınız. Turuncu noktalar floranatolica gözlem konumlarıdır.
Güzsümbülü
Prospero autumnale
Prospero cudidaghense
Yılansoğanı
Prospero obtusifolium

Morfoloji [1]

Soğanlı bir cinstir. Yapraklar ve çiçekler sonbaharda belirir ve ilkbaharda ölür. Yapraklar nispeten dardır. Her bir soğan yoğun pembe veya menekşe rengi çiçekler taşıyan 1-4 sap üretir. Çiçek örtüsü dilimleri 4–10 mm uzunluktadır ve birbirlerine bağlı değillerdir. Ercikler çiçek örtüsü renginde sapçıklar ve kısa mor başçıklardan oluşur. Tohumları koyu kahverengidir ve dikdörtgenimsidir.

Etimoloji

Prospero `düzgün gelişen` anlamına gelen Latince prosperos kelimesinden türetilmiştir.




1) Prospero (plant). (2020, October 23). Wikipedia, the free encyclopedia. Retrieved November 18, 2020, from https://en.wikipedia.org/wiki/Prospero_(plant)
2) Türkiye'de tespit edilen türler listesi için BizimBitkiler.org.tr veritabanından yararlanılmıştır (Güner,A., Aslan,S., Ekim,T., Vural,M., Babaç,M.T., (edlr.), (2012). Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul.).